Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje X po redu izložbe

Medvedi – u čast proleću!

u Beogradu

gde će doček novog proleća upriličiti čak 50 radova iz celog sveta.

Vidimo se u utorak 21. marta, sa početkom od 19h u UK Parobrod!

U toku trajanja izložbe do 5. aprila, publika će moći i da se uključi u propratni program koji će činiti razne kreativne radionice, program za decu, edukativna predavanja… i još mnogo toga. 

Za više informacija pratite objave u narednim danima.

U čast proleću!

 

IMENA ODABRANIH AUTORA ZA PREDSTOJEĆU X PO REDU IZLOŽBU

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje X po redu izložbe

Medvedi – u čast proleću!

u Beogradu

X po redu izložba Medvedi – u čast proleću! u utorak 21. marta, sa početkom od 19h u UK Parobrod!

U toku trajanja izložbe do 5. aprila, publika će moći i da se uključi u propratni program. Više informacija uskoro.

U čast proleću!

IMENA ODABRANIH AUTORA ZA PREDSTOJEĆU X PO REDU IZLOŽBU

Umetničko udruženje MEDVEDI po deseti put poziva umetnike i umetničke grupe da učestvuju u još jednoj proslavi proleća!

UG MEDVEDI su neprofitabilna organizacija koja od 2011. godine poziva umetnike, umetničke grupe i timove u obeležavanju svima nam dragog proleća! Naime, postoji jedno lepo narodno verovanje o trajanju zime, odnosno o početku proleća. Tu se upravo i spominje medved, a veruje se i da od njega sve zavisi: ako se prilikom prvog izlaska iz zimskog sna medved uplaši svoje senke i vrati u pećinu, zima će potrajati još neko vreme. Ako se pak ne vrati, to je jasan znak da je zimi kraj i da su lepi dani na pomolu!

 

Medvedi - u čast proleću!

pokret je do sada obeležavao početak ovog godišnjeg doba sa jasnom porukom o neprikosnovenoj borbi protiv pasivnosti i letargije lokalne kulturne scene u više galerija u Beogradu:

 

Ventil

Beograd / 2011.

KC Grad

Beograd / 2012.

Parobrod

Beograd / 2013.

Parobrod

Beograd / 2014.

Štab

Beograd / 2015.

MGB

Beograd / 2016.

UG

Beograd / 2016.

Poligon

Ljubljana / 2016.

Zaokret

Beograd / 2019.

...

uskoro

O konkursu

Na konkurs su i ove godine pozvani domaći i strani slikari, grafičari, vajari, ilustratori, fotografi, animatori, reditelji, konceptualni umetnici, industrijski dizajneri, kostimografi, scenografi, grafički dizajneri, arhitekte, strip majstori, dizajneri igračaka, kao i sve oni koji se bave bilo kojim vidom kreativnog stvaralaštva.

Ponosni smo na činjenicu da je u sklopu dosadašnjih otvorenih konkursa, pristizalo po preko 200 radova godišnje i to iz celog sveta. Tema, i ujedno jedino ograničenje konkursa, je kao i svake godine do sada bio MEDVED.
Ovim putem vas pozivamo da proširite vest o otvorenom konkursu na koji je moguće prijaviti svoj rad do 20. februara 2023, dok će rezultati konkursa biti objavljeni 01. marta 2023. na našoj zvaničnoj stranici.

Ovde preuzeti uslove konkursa:

SRP     ENG

 

O projektu

Tema MEDVED nije nasumično odabrana, naime, u Srbiji kao i regionu on je simbol i vesnik proleća, a po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava samog buđenja prirode.

Tim povodom MEDVEDI su se prvi put okupili 2011. godine sa željom da svojim primerom pokrenu i probude mlade autore koji nemaju pristup već izgrađenoj umetničkoj sceni, pružajući im time mogućnost i prostor da svoj rad prikažu. Grupa od tridesetak mladih autora, kako domaće tako i inostrane scene, bez obzira na svoja interesovanja, inspiraciju, i stil, bila je pozvana da učestvuje u projektu – izložbi ,,Medvedi – u čast proleću!”.

Izložba je osim stvaranja zajednice i povezivanja mladih autora međusobno, na ovaj način ponudila zanimljiv sadržaj široj publici – kako su autori raznih senzibiliteta i stilova bili objednjeni oko jedne teme.

 

0 +
prijavljenih radova
0
izložbi
0
godina postojanja

Manifest projekta

(1) svaka prilika se mora ugrabiti i poslužiti kao inspiracija za rad i izlaganje; (2) misitfikovani jaz između publike i autora ne postoji, i nije potrebno nikakvo predznanje kako bi se umetnost kao takva konzumirala; (3) umetnost može svako priuštiti; i (4) izložba je svake godine prodajnog karaktera, a publika se poziva da bez ustručavanja kontaktira autora i dogovori cenu za željeni rad bez provizije za organizatora. Ovim istim pristupom, svake godine Medvedi okupljaju nove autore i njihove radove, ujedinjene oko teme Medveda,
stvarajući time kolektiv umetnika koji svojim učešćem sami postaju deo ovog pokreta.

 

Učesnici dosadašnjih izložbi:

Srbija / Bratislav Milenković, Braća Burazeri, Janko Počuča

Mađarska / Anna Kovecses, Reka Bucsi

Finska / Eero Lampinen

Slovenija / Črtomir Just

Portugal / Mariana Santos

Južna Koreja / Yeji Yun

Crna Gora / Srđa Dragović

Češka / Aurea Praga

Francuska / Tougui

i mnogi drugi…

 

Istaknuti radovi:

Copyright by MEDVEDI / Made by Webni